Espressobar ‘Ollie’s Coffee and More’, Abcoude

“Kwaliteitskoffie met goede muziek tegen een eerlijke vergoeding voor muziekmakers.”

Elk bedrijf heeft een eigen publiek en een eigen sfeer. Die sfeer wordt mede bepaald door het interieur, bediening – en doorgaans ook door de muziek. We spreken met Olaf van der Wijngaard, eigenaar van espressobar Ollie’s Coffee and More in Abcoude.

Vraag een willekeurige bewoner van Abcoude waar de beste koffie te vinden is en hij zal wijzen naar een monumentaal hoekpand aan de Brugstraat. Daar, in het rijksmonument onder de schaduw van de vijftiende-eeuwse kerk, zit sinds vier jaar Ollie’s Coffee and More. Dat ‘more’ in de naam van deze espressobar in hartje Abcoude heeft een dubbele betekenis; natuurlijk serveren eigenaar Olaf en zijn personeel meer dan koffie, zoals piadina’s (Italiaans platbrood), vegan ijs of een broodje kip. Maar dat ‘meer’ slaat ook op de koffie zelf. Het is kwaliteitskoffie met het hart op de goede plek. Van der Wijngaard koopt zijn koffiebonen namelijk via de Nederlandse koffiebrander Single Estate, waardoor de koffieboeren in Guatemala, Kenia en Colombia een eerlijke prijs krijgen. “Het zijn single koffies. Dat betekent dat ze van één plantage komen, waardoor de smaak bijzonder en kwalitatief goed is” legt hij trots uit.

De wens om een espressobar op te zetten had Van der Wijngaard al jaren. Na de zoveelste reorganisatie in zijn baan als sales consultant marketinginformatie werd het idee voor een eigen espressobar steeds concreter. Een fietstocht door Tanzania, waarbij hij langs de koffieplantages kwam, gaf hem het laatste duwtje. “Met die fietstocht verlegde ik mijn grenzen, zoals ik ook met mijn zaak zou doen. Het idee om koffiebonen direct bij de boeren te kopen, ontstond toen ik de mensen daar met eigen ogen aan het werk zag.”

Met zijn zaak wil hij de beste koffie van Abcoude en omstreken serveren. “Het is een risico om in zo’n kleine gemeente een espressobar te openen” beseft Van der Wijngaard. “Maar ik wist dat er veel passanten, fietsers en wandelaars langs zouden komen. Abcoude ligt bij een mooi gebied. De Botshol, de Vinkeveense Plassen, het Gein en de forten van Abcoude en Nigtevecht liggen allemaal vlakbij. Dat trekt bijvoorbeeld fietsers en wandelaars, vandaar dat ik ook fietsen verhuur en twee fietsroutes heb ontwikkeld.”

Zijn klantenkring is een mooie mix van dorpsgenoten en passanten. Van der Wijngaard: “Ik heb zelfs meisjes van tien uit het dorp die hier een latte macchiato met caramel komen drinken. Voor sommige mensen is het echt een uitje, zeker tijdens de lockdown. Toen konden mensen hier koffie afhalen. Het contact met de mensen is wat ik het leukst vindt aan mijn werk. Je hoort bijzondere verhalen. Bovendien leer ik mijn dorpsgenoten beter kennen.”

De ontspannen sfeer, neergezet door onder andere het gebruik van veel hout, een ruilboekenkast en een kinderhoekje, houdt mensen binnen. “Ik wil hier een intieme huiskamersfeer neerzetten. Een beetje vintage, een beetje terug naar vroeger, met een brug naar het heden.” Daar speelt muziek een belangrijke rol bij. Zijn ervaring als radiomaker bij onder andere Radio 10 helpt Van der Wijngaard met het afstemmen van de muziek voor zijn zaak. Van der Wijngaard: “Franse chansons, de sfeer van vroeger, met soulvolle jazz en ook wat blues passen daar goed bij. Denk aan Gregory Porter, Caro Emerald, Sharon Jones en Jonathan Jeremiah. Ik stel het zelf samen, dat vind ik heel leuk. Die muziek versterkt het gevoel van wat je hier ziet en wat je voelt als je binnenkomt. Het pakt je beet en neemt je even mee naar een andere wereld, precies wat ik mijn gasten wil bieden.”