Wie zijn BumaStemra & Sena?

Wanneer je muziek openbaar wil maken, komen BumaStemra en Sena om de hoek kijken. Dit zijn de collectieve beheersorganisaties die de makers van muziek vertegenwoordigen en opkomen voor de waarde van de door hen gemaakte muziek. Ze verbinden muziekmakers met muziekgebruikers.

Wat is precies het verschil tussen deze organisaties?

BumaStemra komt op voor de rechten van componisten, tekstschrijvers en uitgevers. Als hun muziek wordt gebruikt, krijgen ze hiervoor een vergoeding op basis van het auteursrecht. Sena vertegenwoordigt de muzikanten en producenten. Die ontvangen een vergoeding voor hun repertoire op basis van het naburig recht.

Een eerlijke vergoeding

De licentieverplichting voor muziekgebruikers is wettelijk geregeld en wordt uitgevoerd door BumaStemra en Sena. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met hun Servicecentrum dat zorgt voor de administratieve afhandeling van de muzieklicenties. BumaStemra en Sena hebben geen winstoogmerk. Zij betalen de geïncasseerde gelden zo snel mogelijk en tegen zo laag mogelijke kosten door aan alle rechthebbenden.

BumaStemra is gevestigd in Hoofddorp en heeft ruim 40.000 leden. Sena is gevestigd in Hilversum en heeft ruim 53.000 aangesloten muzikanten en producenten.

 

BumaStemra & Sena

Waar muziek ook klinkt, het verrijkt onze levens.