Lira

De stichting literaire rechten auteurs (Lira) is de auteursrechtorganisatie voor schrijvers en vertalers van gedichten, verhalen, essays, columns, novellen, romans, éénakters, toneelstukken, sketches, hoorspelen, tv-spelen, series en films voor tv, conferences en muziek-dramatische werken, zoals opera’s, operettes, musicals, in feite praktisch alles wat met woorden is geschreven. Ten behoeve van digitaliseringsprojecten voor het behoud van het cultureel erfgoed kan Lira ten behoeve van Nederlandse schrijvers, waaronder duizenden freelance journalisten, de voorwaarden voor dit hergebruik van hun werk regelen. Lira beschikt over het recht toestemming te verlenen tot uitzending van de werken die behoren tot die categorieën van rechten welke LIRA bezit of gewoonlijk beheert of exploiteert, voor zover deze zijn opgenomen in televisieprogramma’s zoals die door een distributeur worden doorgegeven aan hun abonnees.                                  

Algemene informatie Licentie aanvragen

Wilt u een verzamelfactuur? Betaal uw Buma, Sena, Videma of Reprorecht vergoedingen in één keer.

Videma

Maakt u gebruik van tv-beelden? De Videma licentie is er voor zakelijke tv-gebruikers. Door zoveel mogelijk rechten in een op maat gemaakte licentie te bundelen blijven uw administratieve lasten tot een minimum beperkt.

 

Lees meer

Reprorecht

Vrijwel alle bedrijven en instellingen maken kopieën uit kranten, boeken, tijdschriften en digitale media. Stichting Reprorecht regelt dat u op een makkelijke manier de daarvoor verschuldigde billijke vergoeding kunt betalen en betaalt de
vergoeding door aan de makers
van die publicaties.

Lees meer

Pictoright

Pictoright verleent toestemming voor gebruik van werk van aangesloten visuele makers, met name beeldend kunstenaars en architecten. Ook sluit zij collectieve regelingen af waarbij beeld wordt (her)gebruikt, zoals bij digitaliseringsprojecten, knipseldiensten en leesportefeuilles.

Lees meer

Lira

Lira is de organisatie voor schrijvers of vertalers, waaronder journalisten, scenarioschrijvers en ondertitelaars. Lira biedt licenties voor digitaliseringsprojecten aan en regelt rechten voor de distributie van literaire werken die zijn opgenomen in televisieprogramma’s.

Lees meer

Stichting PRO

Stichting PRO regelt namens uitgevers en de door hun vertegenwoordigde auteurs voor onderwijsinstellingen het gebruik van overgenomen (gedeelten) van werken in onderwijs-publicaties (zoals readers) en het gebruik van artikelen door knipseldiensten en in knipselkranten.

Lees meer

The Content Map

Thecontentmap.nl is uw gids naar legaal en veilig aanbod aan digitale diensten. De website helpt u om legaal aangeboden E-books, films, muziek, games, foto’s en tv-programma’s te vinden en daar op een eerlijke wijze gebruik van te maken.

 

Ga naar website